zaterdag 14 mei 2016

Hoe een projectje een project werd dat ons leven eenvoudiger gaat maken dames!

Hij had iets in zijn hoofd, de echtgenoot.. Een leuk projectje.. Ik bedacht een jurkje en hij ging dat eens tekenen. Patroonboeken werden uitgeplozen door het wiskundige brein en meneer ging aan de slag. Ik stond erbij en keek er verwonderd en een beetje sceptisch naar. Hij heeft namelijk naaiervaring 'nul komma nul' . De echtgenoot had plotseling allemaal vragen waar ik niet onmiddellijk een bevredigend antwoord op wist volgens hem. Zijn perfectionistische hersencellen namen allerlei stellingen in en beredeneerde dat het toch wel onmogelijk was om een patroon uit te tekenen dat iedereen zou passen. Bovendien had hij ook niet veel zin om al die maten uit te tekenen als de helft van het vrouwvolk dat toch weer moest aanpassen. Ja, maar wij doen dat al jaaaaren zo, was mijn enige ietwat zwakke argument..

Ik wist het stiekem in mijn hart, hij had een punt, mijn meneer. Zoals gewoonlijk.. Dat kon anders en sneller volgens hem, en efficiënter, dat ook.. Ik geef het toe, ik was een beetje 'in mijn gat gebeten' zoals wij dat hier benoemen. Zeker als het 'efficiënter' kan. In het vakgebied 'naaien' was ik toch wel zijn meerdere zeker! Een beetje nuffig liet ik hem zijn gang gaan.. Een beetje flauw keek ik de andere kant op wanneer hij in mijn naaispullen stond te rommelen..

Het projectje werd een project en hij stortte zich vol passie in de wondere wereld van het patroontekenen en de computertaal.
Het druppeltje inspiratie werd een emmer transpiratie..  . Mijn bewondering groeide, mijn nieuwsgierigheid werd geprikkeld en ik keek zo af en toe over zijn schouder mee.. Ik ruimde zelfs mijn naaigerief op zodat hij toch ook makkelijk zijn weg erin kon vinden en gaf zo hier en daar wat advies..

Op een dag was het klaar. Hij nam mijn maten op, vulde dat in op zijn computerscherm en toen geschiedde het wonder. Uit onze printer rolde een patroon. Eén doorlopende eenvoudige lijn met instructies.. Het patroon in mijn eigen maat! Niets meer aanpassen!
Ik moest het maar eens proberen zei hij.. Ik naaide het ding en mensen wat was ik blij.. Nog nooit heeft een kledingstuk voor mezelf zo lekker gezeten en zo goed aan mijn lijf gepast.

En er is goed nieuws.. Hopelijk kan u binnenkort ook dit patroon vanuit uw printer zien rollen. Geheel op uw eigenste bijzondere maat! Gratis en voor niks..


Mensenlief, wat ben ik trots op mijn meneer!
U gaat het moeten doen met mezelve als model..

Ik wilde graag een blousemodel. Ik ben het laatste jaar wat kilootjes bijgekomen en een blouse verdoezeld dat zo sympathiek. Bovendien zit het nog comfortabel ook. Je kan een blouse makkelijk aan naar een feestje, maar is casual ook heerlijk om te dragen.. Ik zit dus zwaar in een bloesjesfase zeg maar.. 


De stof is een soepele viscose van bij Madeline de stoffenmadam. Het was de eerste keer dat ik met viscose naaide, maar het was niet persé moeilijker. De stof had de neiging iets meer te schuiven bij het knippen, maar het resultaat en draagcomfort overstijgen dat ongemakje moeiteloos!
Je kan het patroon in elke soepelvallende stof maken.. Denk maar aan crepe, polyester, viscose, satijn..


 Het model heeft een elastiek aan de taille. Je kan het prima dragen zonder riempje, maar voor wat  extra is een riempje ook leuk. 
Ik hou van mouwen. Ons klimaat is er naar om een mouw te dragen en het staat ook mooi. Bovendien zie ik mijn eigen bovenarmen niet graag om één of andere bizarre reden. Deze mouw heeft een klein fronsje aan de kop en een splitje met knoopje onderaan.


De jurk heeft een overslag die vastgenaaid is en een valse overslag onderaan. Je kan kiezen om deze laatste weg te laten om stof te beparen. Het is de tweede versie die hij tekende..


De echtgenoot koos uiteraard ook de naam. Vivienne dress, naar een wijk in het zonnige Franse Nice..Versie 1Deze jurk was de eerst versie. Hij paste precies, maar er was wat weinig bewegingsruimte in zodat vetrolletjes bij beweging zichtbaar werden. We verlengden ook het bovenstukje iets meer omdat het blouse idee wat weg viel.
  De split- opening van de arm viel ook wat groot uit. 
Dat werd dus ook aangepast


Voila, het resultaat van een projectje dat project werd in een notendop!


Maar wat nu om dit systeem op de wereld los te laten?


We zoeken nog helpende testers!
We zoeken uiteenlopende maten om na te gaan of alles prima werkt.Voorlopig hebben we enkel nog maar  een Engelse versie. We werken alvast aan de vertaling!


Vind je dit een leuk model ( bovenste versie) voor jezelf, je zus, je kleinkind of vriendin en wil je ons helpen het systeem door te testen voor we het toegankelijk maken voor iedereen?

Wat moet je doen..


Laat ons zeggen dat de eerste 10 die reageren met 'Ja, ik wil testen' hun emailadres mogen doorsturen naar info@softcactus.be. Kwestie van het eenvoudig te houden en de zoekrobots geen kansen te geven.. Wij zullen jou dan contacteren..

PS: Extreme buitenmaten zijn ook zeker welkom (ook als er al 10 testers zijn! ;))

Alvast heel erg bedankt!


16 mei 2016

Lieve lezer,

Bedankt voor jullie massale interesse! Onze mailbox
stroomt inmiddels over van de enthousiaste reacties en hulpaanbiedingen (waarvoor oprechte dank).
We proberen iedereen zo snel mogelijk te antwoorden.
We hebben nu testers in overvloed, dus gelieve geen mails meer
te sturen! :)
68 opmerkingen:

 1. wat een leuke jurk. dat is zo heel erg knap gedaan van je man. testen...graag, maar ik heb er helaas de tijd niet voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik wil heel graag testen! Ziet er super uit trouwens! Groetjes, Isabel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Altijd al eens een kleed in niet rekbare stof willen maken. En als dat kan zonder aanpassingen aan het patroon, is dat de max!

   Verwijderen
 4. Waw, jullie bezitten samen talent in het kwadraat! Ik wil wel testen, want ik ben sowieso ook fan van een jurkje met mouw!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Naomi, fantastisch project! Ik heb nog nooit volgens patroon genaaid, omdat ik sneller (en liever) zelf een patroon teken dan alles op maat te gaan hertekenen. Maar het systeem van je man zou hier de perfecte oplossing op kunnen bieden. Ik zou graag testen, maar heb geen blog en zou dus geen zichtbaarheid aan je project kunnen geven. Ik wacht geduldig tot het patroon op je blog komt. En eerlijk: ik vind jurk twee zeker even mooi als nummer twee. Door die paar details (hoge elastiek en zo) ziet het er helemaal anders uit. Laat die ook maar op de wereld los, er zullen zeker veel mensen blij van worden! Al het beste toegewenst en veel dank aan het wiskundige brein in huis! Katrien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Katrien, Helemaal geen probleem hoor als je geen blog hebt. Op de eerste plaats is het de bedoeling om het systeem te testen! Als je wil mag je dus zeker testen!

   Verwijderen
  2. Dag Naomi, wat lief van je. Ik had niet verwacht dat je zou antwoorden, vandaar dat ik nu pas je reactie zie. Je mailbox zit inmiddels helemaal vol met mensen die staan te trappelen om te testen, dus ik laat hen met plezier voorgaan. Alleen, mocht je nog heel smalle bovenlijfjes nodig hebben dan moet je het maar zeggen. Katrien

   Verwijderen
 6. Wat een origineel concept. Mijn hart zegt, ja ik wil graag testen want het ziet er een heel leuk patroontje uit. Mijn verstand biedt weerstand als ik bedenk wat er hier allemaal de komende 2 weken nog moet gebeuren. Dus met spijt in het hart volg ik mijn verstand.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wil graag testen, al ben ik nog maar een paar maand bevallen. Maar het lijkt me wel leuk om eindelijk weer een passend kleedje te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, in wil testen :-)
  Heel graag zelfs!
  Wat een initiatief... Proficiat!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja ik wil testen!
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wirdpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja!! Wat een superidee! Ik wil graag testen! Maar ik zie dat de 10 eersten al gepasseerd zijn. Wel ja als je nog volk nodig hebt. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat wil ik ook wel graag testen. Dus ja als je nog iemand zou nodig hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat heerlijk om te lezen en wat een openbaring! Ik hoor er graag meer van!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat tof van jullie om dit te doen. Testers genoeg. Ik wacht geduldig op het patroon. :-) Je staat er prachtig mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik stel mij dat hier zo'n beetje superheldgewijs voor, jullie twee gelijk batman en robin in een ondergrondse naailair een patroon aan het bekonkelfoezen :)
  ziet er in alle geval geweldig uit! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat knap! Ik zou dat ook wel willen testen, maar ik denk dat je er meer dan genoeg hebt inmiddels!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zalig, zo'n man die spontaan een patroon uitwerkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig! Na 3 zwangerschappen zoek ik ook altijd iets om het buikje te verdoezelen. Als je nog testers zoekt, ben ik kandidaat

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben alvast zeer benieuwd! Wat een man!!! Ik droom al jaren van een model dat me eens zou passen zoals het hoort!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. PS: een zeer volle boezem, valt dat misschien onder die extreme buitenmaat..... 😀

   Verwijderen
 20. Wow! En wij maar denken dat onze mannen geen interesse hebben in onze hobby! Ik ben precies al een beetje laat maar als het nog kan test ik heel graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik wil ook testen :) Ik denk dat ik nogal een buitenmaat ben, dus mss kan ik nog er bij. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Lap He ....een dagje planckendael en te laat dus

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een vinding! En een mooie jurk ook nog!! Complimenten aan je man!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een zaligheid, zo'n 'transpirerende inspirerende' techneut in huis! Chapeau.
  Jammer dat ik te laat ben, want dit pareltje had ik graag willen testen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Waw, zo knap! Te laat om te testen helaas, want ik heb wel een paar buitenmaatse heupen in de aanbieding ...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Super benieuwd naar de wiskundige uitleg van je man! Sinds ik zelf een cursus patroontekenen volg, begrijp ik steeds minder hoe we met z'n allen in de confectiematen geraken. Dus als er toch nog testers nodig zijn... doe ik graag mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hahaha ! Ik wil ook wel testen, maar we stellen dat gewoon even uit tot jullie Vivienne de wereld in sturen en ja hoor, ondertussen kijk ik al eens uit naar een heerlijk stofje voor zo'n heerlijke jurk !

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wauw, interessant project zeg! Ik weet wel dat dit al commercieel wordt aangeboden maar dit ziet er fantastisch uit :) Nog even veel succes! En als je toch nog zoekt hou ik me aanbevolen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wauw, interessant project zeg! Ik weet wel dat dit al commercieel wordt aangeboden maar dit ziet er fantastisch uit :) Nog even veel succes! En als je toch nog zoekt hou ik me aanbevolen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Dat is een jurk die ik echt wel wil maken. Helemaal fan van het blousemodel, om dezelfde reden als jij. En wat een geweldige gedreven man heb jij zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Maak ik nog kans om deze prachtige jurk te testen? Ik ben niet meer bij de eerste 10, maar misschien heb ik voor 1 keertje geluk met mijn buitenmaten ;-) Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Zooo tof zeg, ik ben supergeïnteresseerd In de jurk, ziet er de max uit!! Ik ben sowieso te laat om te testen denk ik, maar het had ook niet gelukt want we zijn net naar Amerika verhuisd en onze spullen zijn nog even onderweg, ook m'n naaimachine en stofjes dus :) maar misschien zijn ze bier tegen dat de jurk definitief klaar is :-) veel succes ermee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ik ben ook fan van hemdjurkjes! Heel benieuwd wat er uit de testfase gaat komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Lap, 43 reacties al :) Ik ben benieuwd hoe de testfase zal uitdraaien en ik blijf zeker volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik ben ook fier op jouw man! Wauw!!! Ik wil eventueel ook wel graag een extreme maat testen voor een vriendin die hopeloos op zoek is naar een leuke jurk.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. ooooohh ja ik wil ook heel graag testen en ik val absoluut onder de buitenmaten, boezemgewijs(of juist gebrek daaraan ;-) OP de koop toe zijn hemdjurkjes en bloesjes ook wel mijn favoriet! Ik stuur je een mailtje!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Heel mooi resultaat en knappe samenwerking met de man des huizes. Je hebt waarschijnlijk al een overaanbod aan kandidaten toch ga ik nog mijn kans wagen om te testen.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Wat een leuk initiatief van manlief, met zo'n leuk resultaat! Moest iedereen hierboven ineens wegvallen, wil ik je wel nog graag helpen met testen ;-)
  Zus 1

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Ziet er prachtig uit! Helaas lees ik dit weer te laat en heb je al testers genoeg. Succes! gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Wat een toffe manlief heb jij!! Zeer benieuwd naar zijn programma!
  Testers genoeg, maar mocht je nog eentje nodig hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 41. hoi, allang over de 10 heen!
  zoek je nog grote maten?
  1.78 lang en 102 schoon aan de haak (wel een stevige haak)
  dus maat 50 a 52 .
  zou wel een jurk willen maken, dus mocht je nog een tester nodig hebben
  groetjes marian b

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Ja, ik wil testen: ben 159 'lang' maar die korte zit vooral in armen en benen...
  Optie 2: selecteer aub mijn schoonmoeder als model: ze is 150cm en draagt zelden/nooit jurkjes :-( Ze vindt er namelijk amper in haar maat, heeft twee zonen en een man die winkelen haten, ze vindt dat bijgevolg ook niet aantrekkelijk, en als ze al es gaat shoppen, past er amper iets... Ikzelf heb momenteel nog iets te weinig kennis en kunde om patronen voor haar figuur uit te dokteren of bestaande zo danig aan te passen.
  P.s. Ik zou trouwens wel megascoren bij haar hiermee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Wauw! Zo'n tof model! En superidee, zo'n jurk 'op het lijf geschreven'. Moest je nog testers zoeken: ik wil dat zeker eens proberen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Haha deze dwerg is al veel te laat met reageren dus ik wacht wel tot patroontje uitkomt maar wat een held is jouw man!!

  BeantwoordenVerwijderen
 45. oh, super! Om te testen ben ik waaayyyyyy too late veronderstel ik, maar ik zal met plezier het patroontje kopen eens het ter beschikking is! (tenzij je nog die maat 42 zoekt, hier ben ik :))

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Wat een lange rij kandidaten. Ik zet me er toch nog bij. Ik maakte nog nooit een jurk die me op mijn lijf geschreven staat. Te zwaar aan de bovenkant, hier en daar wat vetrolletjes aan de onderkant, ....
  Ik hou zeker je blog in de gaten voor een vervolg!

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Wauw zeg, wat een geweldige man heb jij!

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Wat een zalige meneer Soft Cactus, zeg! Dat gaat een toppatroon worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Ik ben een van de gelukkigen! Ik heb zojuist mijn extreme buitenmaten doorgegeven, hahaha.
  Maar serieus, met 1.85m en verschillende maten voor borst, taille en heupen is het bijna onmogelijk een patroon goed passend te maken. Ik ben dus heel erg blij met jullie :-)
  Ik wacht met smart op mijn persoonlijke patroon!

  Anne-Marie
  http://vanjeveel.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Super zeg, die kronkels van uw meneer! Ik kijk alvast vol spanning uit naar een patroon op mijn 'lastige' lijf ;)
  Kilo'tjes extra of niet, je ziet er stralend uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Waaw hoe ongelooflijk van uwe meneer!! Ik ben benieuwd naar meerdere testversies! En kijk er naar uit om dit model zelf ook wel eens uit te proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 52. wauw...als dit effectief zo goed is als het klinkt. HELD!

  BeantwoordenVerwijderen
 53. oh, dit bericht zie ik helaas veel te laat!.. hoe het komt? dat weet ik zelf nie.
  het is een prachtige jurk. geknipt voor mijn lijf!

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Fantastisch project! Chapeau meneer Soft Cactus!

  BeantwoordenVerwijderen