woensdag 20 april 2016

Tricot Idee-fixe

Tricot.. Staat gelijk aan angstzweet, vetrollen en gelubber in mijn gedachten..
Steeds meer mensen vragen ernaar en zweetparels vormen zich als vanzelf op mijn voorhoofd..

'Hoeft niet' zei een vriendelijke stoffenkoopster in de winkel naast mij aan de kassa..'Het is juist veel gemakkelijker', haar armen zwaar beladen met de leukste tricots.. Ik was nog een beetje bedachtzaam voor een overhaast tricotavondtuur, maar het bleef wel hangen..

Ik draag zelf haast nooit tricot. Het brengt de aandacht naar de verkeerde zones AKA vetrolletjes vind ik. Het heeft de neiging tot lubberen onder de naaimachine (maar dat ligt vast aan mij ) en het pyjama gehalte ligt vaak hoog. Op de koop toe ziet er niet zo gekleed uit. (Nu vinden jullie mij vast heel verwaand, tricotdragers..:) )

 Toegegeven, het heeft ook voordelen.. Het is heerlijk comfi en kreukt haast niet. Prima speel- en schoolgerief voor de kids en laat de kleerkast nu net daar behoefte aan hebben. Ik veegde dus het zweet van mijn voorhoofd en waagde mij aan een eenvoudig patroontje in tricot.. De Candy dress uit La Maison Victor..

Stoffenkoopster van aan de kassa, als u dit leest: Je hebt gelijk, het was maar een idee-fixe..

Ik maakte dus de Candy jurk van LMV.
Ondanks het eenvoudige patroon ging het niet zonder slag of stoot.. Er gingen aan
deze jurk namelijk al twee mislukte exemplaren vooraf. Ik hoor het u al denken: 'Hoe heeft ze dat kunnen doen mislukken'!
Wel, ik zal dat eens vertellen.. Het originele patroon heeft onafgewerkt randen en daar ben ik geen fan van.. Ik tekende dus voor de beide meisjes naadwaarde aan. Enkel was ik zo stom om ook naadwaarde aan de stofvouwen te teken. Een mislukking in tweevoud. Ik hoef vast geen tekening te maken bij het resultaat en de bijhorende frustratie..


Derde keer goede keer dus.. het stofje is van Poppy en is leuk en betaalbaar.
Ik zag het hier en daar dan ook al verschijnen. Het verwerkte ook heel
makkelijk. Hoewel ik geen fan ben van gemeleerde stoffen stoort het hier
absoluut niet..


De hals, mouwen en zakdeel werkte ik af met een tweelingnaaldje. De stof ertussen had wel de neiging om wat bol te gaan staan. Bij het volgende exemplaar zal ik de draadspanning wat anders moeten instellen. Onmiddellijke straf voor mijn luiheid. Proeflapjes zijn blijkbaar wel een must bij tricot..

Hopelijk vindt u mij geen onverantwoorde moeder bij het zien van dit bomengeweld. Ik heb heus wel een hart voor de natuur en vind dat ze er zorgzaam mee om moeten springen. Deze foto's werden gemaakt in 'het boske' dat aan onze tuin grenst.
Een waar plezier voor buurtkinderen en een wildernis van de gemeente. De grond is heel vochtig en
braamstruiken en wilgen groeien hier als paddenstoelen uit de grond. De kinderen bouwen wilgenhutten en slingeren in de takken en proppen zich in de nazomer vol met braambessen. Elke drie a vier jaar komt de gemeente 'het boske' met de grond gelijk maken.
Pijn in de kinderharten en in onze harten.. We hopen stiekem dat de gemeente 'het boske' vergeet voor
dit pure kinderplezier.Als lintje gebruikte ik een kant-en-klaar lederen veren veter touwtje van bij veritas.
 Ik maakte de knoopsgaten wel iets groter om de kralen er goed door te kunnen rijgen..
Weer een boekje van de lijst geschrapt..

24 opmerkingen:

 1. Oooooh, mooie candy dress! Nu je je tricotangst overwonnen hebt ben ik er zeker van dat er nog veel meer zo'n pareltjes vanonder je machine zullen vliegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De start voor een Soft Cactus collectie in tricot? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eind goed al goed en de grenzen zijn weer verlegd, super mooie foto's, op naar een Soft Cactus-collectie in tricot?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi! Nu je die tricot-angst overwonnen, zul je er nog wel meer mee beginnen maken.
  En Soft Cactus, The Tricot Edition, dat klinkt als muziek in de oren, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hihihi .....die vrees had ik ook ...is ondertussen voorbij.
  begin met een sweater ...veel makkelijker dan die candy dress ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit stofje moet zowat het meest geblogde tricootje zijn en ik heb ook nog een lap liggen :-)
  Tricot vind ik zo leuk omdat je veel projecten zelfs rechtstreeks met de 4draads-overlock kan doen!!
  Enne, ik denk nu niet dat je je moet verontschuldigen omdat je kinderen ravotten in en met de natuur. Ik zou die tip gewoon eens doorspelen aan de gemeente!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 'k zou eens mailen naar de gemeente over het boske. Misschien smijten ze dat plat omdat ze dat "zo al jaaaaaaaren doen", maar is er niet echt een reden voor
  Hopelijk laten ze het dan met rust en kunnen de kids hun paradijsje houden

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ooh super! ik had vroeger ook schrik van tricot maar als je dat 'lief' behandeld dan kan je er zoveel mee. ik draag nog altijd het liefst katoenen kleedjes maar af en toe dan kan tricot toch echt wel het nodige comfort bieden

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig! Heel tof voor die grote meid.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Die bomen kunnen daar wel tegen hoor. Heel geslaagd jurkje en comfy om in te ravotten.
  Ik heb net een katoenvrees :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een toffe Candy! Het stofje vind ik erg leuk voor je dochter..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Grote fan van deze stof, ik gebruikte ze ook voor mijn boek. Leuke jurk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ik had je boek net nog vast! Eline heeft er een jurke uit gemaak.. Helemaal alleen! Ik ben echt wel supertrots op haar, maar het boek heeft natuurlijk ook echt wel geholpen!

   Verwijderen
 13. Heel mooi geworden! Dat vetertouwtje past er perfect bij!
  En zulke kemels (van die extra naadwaarde enzo) slaan we allemaal wel eens ;-).
  De Candy was ook mijn eerste gelukte tricot-project, ondertussen ben ik een liefhebber van die rekstofjes :-).
  Groetjes, Isabel

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier wel een tricot fan, vooral voor ons MArthe. En wat een mooi kleedje heb je gemaakt !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel mooi gedaan! Ik werd graag met tricot, maar enkel met tricot van goeie kwaliteit, als ie te dun is valt er niets mee aan te vangen en krijg je een triest resultaat. Maar met goeie kwaliteit kan je toch heel mooie dingen maken hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, dat lubberen ligt inderdaad misschien aan de stof die te dun is! Met deze ging het inderdaad wel goed en die was wat dikker..Ga ik onthouden.. :)

   Verwijderen
 16. Ik vond het juist heerlijk om te zien hoe ze als een Tarzan aan de lianen slingert! Prachtige foto's levert dat op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Das waar, Tarzan doet het ook, dan zal het wel niet zo'n probleem zijn! :D

   Verwijderen
 17. Fijn dat je het gedurfd hebt, ook al was het pas na drie pogingen raak,
  een mooike
  en heel mooi in beeld gebracht!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Waaaw zo mooi!!! En vooral dat matching "floshke" aan de koordjes is super tof!!

  BeantwoordenVerwijderen