'the good cause' AKA de schoendoosactie

Ik zal mijn best ne keer doen om u eens iets over de 'schoendoosactie' uit de doeken te doen!
En ook iets over ons sorteercentrum, want dat is ook belangrijk!!

Het idee is heel simpel.. Je neemt een schoendoos, versiert deze zo schoon ge kunt en ge vult hem met allerlei nuttige en leuke spulletjes voor kids tot aan de nok. Je kan een leeftijdscategorie kiezen en of je een doos vult voor een jongen of een meisje. Je voegt 5 euro toe voor de verzending en that 's it!

In België worden jaarlijks zo'n 8.000 dozen gevuld en in Nederland een heel pak meer (daar staan ze al wat verder hé ;)). Deze dozen worden uitgedeeld aan kinderen in landen waar veel armoede is. Afrika, Oost europa, India enz.. De dozen worden ingezameld en naar een sorteercentrum gebracht.

Een sorteercentrum? Hoor ik u denken.. Precies! Elke doos wordt gecontroleerd om te kijken of er geen gevaarlijke voorwerpen in zitten, geen kapot speelgoed en voorzien is van genoeg educatief en hygiënisch materiaal. En om te zien dat alle dozen ongeveer gelijkwaardig gevuld zijn, dit steeds met respect voor de maker ervan! Indien niet dan vult de vrijwilliger in het sorteercentrum de doos bij. De dozen worden verpakt per 10 of 12 en in een container geladen. Voor het bijvulmateriaal zorgen wij zelf.. We sparen om spulletjes die het meest nodig zijn aan te kopen. We struinen rommelmarkten en kringloopwinkels af en krijgen al eens iets van gulle gevers!

Voor de eerste keer in de schoendoosgeschiedenis zal er een sorteercentrum in ons eigenste landje komen. Meer bepaald in Duffel. Straf, want das nu wel juist waar ik woon sé.. ;) Een team van vrijwilligers waaronder mezelve, heeft de taak op zich genomen om de 8.000 schoendozen uit België te gaan nakijken en bijvullen.. Een gigantisch werk maar we worden er zo blij van! Het centrum zal gedurende 3 weken open zijn in januari 2014 vanaf  donderdag de 9de tot woensdag de 29ste..

Eén van mijn broers en zijn lieftallig vrouwke zijn in het voorjaar van 2013 naar Zambia af gezakt (op eigen kosten ;)) om schoendozen te helpen uitdelen. Hieronder kan je dus eens piepen hoe dat er zo aan toe gaat!  De dozen worden verzameld in grote karren..


Hier ziet ge ons (net niet) aan het werk in een sorteercentrum in Nederland.
Tot op heden werden de Belgische dozen in Nederland verwerkt!


Tot nu toe gingen onze dozen telkens naar een Afrikaans land. In 2013
was dat Zambia en in 2014 zal Togo aan de beurt zijn! Ook landen als Oeganda en Siërra Leone
werden reeds aangedaan!


Hier ziet ge mijn broer een doos overhandigen..


Een andere vrijwilligster aan het werk..


de doos gaat open..


 De kids blij..


Al deze schone foto's zijn eigendom van Vanessa de potter. Wenst u hier
eentje van te gebruiken dan mag u gerust contact op nemen. Ik moet dat eerst
eens efkes vragen hé!


En dit is Alfred..


Ongetwijfeld het grappigste en schattigste kind op het zuidelijke halfrond..
We hebben er een filmke van.. ;)

Oké, nu weet je dus meer!

 'Maar wat hebben die mensen daar nu aan?' hoor ik u denken.. Zou je niet beter een brood ofzo opsturen of een waterput gaan graven of zoiets! Een terechte vraag die ik mezelf ook heb gesteld.. Don't worry, waterputten worden ook gegraven.. Mijn oudste neefje van 21 zit die daar nu te graven dus dat is al een zorg minder.. En een brood is oudbakken tegen dat het ginder is hé ;)) Grapje..

Stel u eens voor: Je bent een kind en je hebt nog nooit in uw hele armzalige leven een geschenk gekregen en de kans dat je dat ooit gaat krijgen is zowat 0%  Hoe zou u zich voelen wanneer u plotseling een leuk, nuttig en educatief geschenk kreeg? Precies.. Alsof u de lotto won! Dit zal deze kinderen hun hele leven bij blijven en biedt kansen op gebied van ontwikkeling en educatie.. Zeker niet zinloos dus..

Als je kriebels hebt gekregen om ook een steentje bij te dragen dan kan dat zeker. Sterker nog.. u zou ons heel blij maken!

Wat kan u doen? bijvulmateriaal verzamelen! 

Specifiek:

schoolgerief: schriftjes, pennenzakken,
potloden, balpennen,…
toiletgerief: tandpasta, tandenborstel, zeep, 
beker, washandjes, …
klein speelgoed: knikkers, autootjes, 
springtouw, bellenblaas, popjes, spelletjes, 
kleurboeken, jojo, tennisballen, kleine knuffels …
zomerkledij: kindermaten vanaf maat 92 tem 176

Handige Harry's en Henriëttes kunnen van restjes stof knikkerzakjes of eenvoudige pennenzakjes naaien!
Sommige onder u zijn al heel goed bezig waarvoor dank! Anders ligt dat gerief zo los te rollen in die doos en dat is nu niet bepaald handig hé!

U kan ook uw handen uit de mouwen komen steken in januari 2014 in het sorteercentrum zelf. Een uurtje, een dag, een week.. met alle hulp zijn wij zeer tevreden! Wat moet je daar doen? Schoendozen controleren en verzendklaar maken.. Mannelijke krachten kunnen wij ook zeer goed gebruiken!
Duffel ligt redelijk centraal in ons landje. Zo tussen Antwerpen en Brussel in..

Wanneer was dat nu weer?
Vanaf donderdag 9 januari 2014 tot en met woensdag 29 januari 2014!

Heb je zin om te komen helpen? Alleen of met een tof ploegske?
Of heb je bijvulmateriaal of leuke naaisels?

Dan zijn wij u eeuwig en één dag dankbaar!

Laat het maar even weten aan mijn lieve zus Eva (dat is hier de harde kern) of aan mezelf!

Eva Sluijs
Roetestraat 31, 2570 Duffel
Eva.sluijs@scarlet.be, Tel:0498 62 42 40

of naomi@naomisluijs.be


Meer info over de schoendoosactie kan je hier vinden!
19 opmerkingen:

 1. Man, man ( eigenlijk vrouw, vrouw).....dat hebt gij weer heel tof neergepend!
  NATUURLIJK kom ik helpen in't sorteercentrum ( maar dat wist ge uiteraard al wel)..... Hopelijk krijgt dit veel navolging en wordt het vele werk gedragen door massa's vrijwilligers....
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik probeer op de website alles af te drukken (maar lukt niet al te best... iedereen surft waarschijnlijk nu naar die pag dankzij jullie blogjes) en dan maak ik zeker en vast 2 dozen klaar. De kids kregen begin dit schooljaar nieuwe schoenen en normaal smijt ik de dozen altijd weg, maar dit keer hadden ze zo'n leuk deksel... Komen ze nu dus mooi van pas! Ik heb thuis alvast het een en ander wat er in kan en mag en ik ga dan eens langs bij het kruidvat om aan te vullen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De foto's zijn trouwens zeer mooi én pakkend! De glimlach van die kinderen verwarmt je tot in het binnenste van je ziel! Ik hoop ooit mijn man te kunnen overtuigen om planouder te worden... En anders doe ik het gewoon stiekem zelf ;-)).
   Mijn grote 'droom' is om eigenlijk pleegouder te worden maar dat ziet mijn man niet echt zitten, helaas... Maar als ik kan helpen op een andere manier dan doe ik dat héél erg graag!!!

   Verwijderen
  2. Wauw fantastisch!! Ik ben heel erg blij dat jij je ook wil inzetten voor dees schoon doel!! Alvast heel erg bedankt.. 't Is niet evident tegenwoordig..

   Verwijderen
 3. Die knikkerzakjes heb ik al langer beloofd en wordt aan gewerkt. En ik zou het eigenlijk wel zien zitten om een dagje komen te helpen, moet zeker te regelen zijn. Moet ik dan een datum opgeven? Ik kom elke dinsdag naar Mechelen (werk op freelance basis voor uitgeverij daar) maar kan dan gerust eens naar Duffel komen ipv Mechelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Miss Creatuurtje, Het zou echt super zijn als je een dagje te komt helpen!! Je hoeft nu nog geen datum op te geven tenzij dat je dat al wil hé.. Het is wel handig om het op voorhand te weten maar vlak voor het centrum open gaat is ook goed hoor. Het is geen verplichting om te melden dat je komt. Het centrum is doorlopend open en er zal altijd iemand aanwezig om je wegwijs te maken! Ik zou het wel leuk vinden want dan zal ik zien dat ik er zeker ben! Alvast super bedankt..

   Verwijderen
 4. Is er voor de grootte van die knikkerzakjes een minimum? Ik heb hier nog heel wat (kleine) zakjes liggen die weg mogen. Ze zijn ongeveer 8cm op 12cm en waren ooit bedoeld als snoepzakjes...

  S.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, kleine zakjes zijn ook heel welkom! Alvast heel erg bedankt!

   Verwijderen
  2. Mail je mij dan een postadres? Dan vertrekken ze hier zo gauw mogelijk, de kast heeft een opruimbeurt nodig voor de baby komt :-)

   misses023@gmail.com

   Verwijderen
 5. Is dit iets anders dan Edukans? Daar de doet de school van mijn jongens (en wij dus ook) altijd aan mee in de decembermaand

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Edukans is inderdaad hetzelfde principe! Dat bestaat alleen in Nederland. Ik geloof dat zij vroeger overkoepelend werkten en nu individueel. Maar ook perfect!

   Verwijderen
 6. Kippenvel en tranen bij dit verhaal. Wat een prachtig werk !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kom toevallig al surfend naar "patroon koffertje" op jouw leuke site terecht! Samen met mijn kindjes ga ik zeker aan de slag voor een schoendoos of twee. Ik stuur het bericht ook de wereld in op mijn facebook. Hopelijk komen er zo nog enkele schoendoosjes bij. Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is super! We kunnen ook nog wel wat reclame gebruiken, dus facebook is inderdaad een goede weg! Wij hebben ook een facebookpagina waar je de laatste vorderingen op kan volgen.. Hierbij het linkje: https://www.facebook.com/SorteercentrumSchoenendozenactieBelgie?fref=ts Alvast super bedankt!

   Verwijderen
 8. Ik denk dat mijn reactie hier al snel als erg cynisch gaat overkomen maar toch wil ik ze neerpennen. Ik ging al enkele malen vrijwilligerswerk doen in het buitenland (bij oudere mensen of mensen met een beperking thuis helpen: herstellingswerken, schilderen, kuisen) en zag telkens dat er dozen zoals deze gewoon in een hoekje terechtkwamen, evengoed bij het vuilnis konden geplaatst zijn. Het idee is erg mooi en ik ben voor alle vormen van werk die onze wereld beter maken maar misschien moet er toch kritisch gekeken worden naar zo'n actie als de resultaten van zoveel arbeid en goede bedoelingen maar pover zijn. In dat kader, en misschien even cynisch in uw ogen, maar erg realistisch in mijn ogen, is deze film een mooie ogen opener: http://www.enjoypoverty.com/. Laat het duidelijk zijn: de bedoelingen van deze actie zijn enorm lovenswaardig en de wereld wordt warmer door acties als deze maar tegelijk moet er ook aandacht zijn voor de echte resultaten, mijn mening.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. SUPER!! Wat een geweldig initiatief!! Ik was eerst teleurgesteld toen ik zag dat de actie uit 2014 dateerde, maar toen klikte ik verder naar de andere site, en mijn hart maakte een sprongetje toen ik zag dat je nog steeds kon meedoen... meer zelfs, er is zelfs een inzamelcentrum op 10 km van mijn deur!! Ik sta al te springen om zelf zo'n doos te vullen. Echt prachtig. Hoedje af!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je zo enthousiast bent! We doen het elk jaar opnieuw hoor! Ik heb alleen geen tijd gehad om erover te bloggen! :)

   Verwijderen
 10. Dat wordt weer moeilijk kiezen....

  BeantwoordenVerwijderen